Azáltal, hogy összegyűjtjük a hulladékot sok esetben még nem kerül vissza a körforgásba ez a mennyiség, hanem nagy százalékuk deponálásra (lerakásra) kerül vagy energetikailag hasznosítják.

Miért van ez így?

A szemétszedések során összegyűjtött hulladékok sok esetben erősen szennyezettek, így az érintett társaságok számára jelentős többletenergia és költség lenne ezen hulladékok újrahasznosítása, tehát nem éri meg nekik foglalkozni vele.

Adja magát az ötlet, hogy saját kézbe vegyük a hulladékaink sorsát. Elérhetőek a piacon különböző kisméretű „műanyag újrahasznosító gépsorok”, amelyek könnyedén, mobilan szállíthatóak. Ezekkel az eszközökkel remek lehetőség nyílik arra, hogy az általunk összegyűjtött műanyaghulladékok egy részét önerőből újra tudjuk hasznosítani, különböző ajándéktárgyakat vagy használati eszközöket készítve.

A kisméretű újrahasznosító üzem ideális további szemléletformáló programokra, amelyek keretében gyermekek vagy éppen felnőttek számára tudjuk bemutatni, hogy miként történik „nagyban” ez az összetett folyamat, így játszva tanulhatunk közösen.

Az Erasmus+ programnak köszönhetően a „KÖSZ, hogy újrahasznosítod” című projektünk keretében beszerzésre került 1 db daráló, amely aprítja az alapanyagot, valamint rendelkezünk 4 db melegszendvics sütőből átalakított hőpréssel is, amelyekkel vonalzókat, könyvjelzőket, valamint bevásárló kocsikba való százast tudunk készíteni. Végezetül az egyik egyesületi tagunk lefejlesztett egy injektort, amelyekkel karabinert és különböző méretű virágcserepeket tudunk készíteni. Az újrahasznosítással célunk, hogy használható és értelmes termékeket készítsünk a résztvevőkkel.