CsikkZero! A tisztaság nem szívás!

Tudtad, hogy a cigarettacsikk az egyik legkörnyezetszennyezőbb hulladéktípus?

Évente mintegy 4500 milliárd cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadulnak meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a Földön. Egyetlen csikk pedig 4000 különféle kémiai vegyületet is tartalmazhat, így akár 500-1000 liter vizet beszennyezhet, miközben lebomlási ideje 10-12 év is lehet.

Erre a problémára hívja fel a figyelmet a „CsikkZero” elnevezésű csikkszedő mozgalmunk, amely keretében különböző szívógépekkel szedjük össze minél hatékonyabban a csikkeket.

A projektötlet 2022 februárjában született meg.

Szemétszedéseinken gyakran tapasztaljuk, hogy mennyire fárasztó és körülményes a csikkeket egyesével, kézzel vagy akár csipesszel is összeszedni.

Innen jött az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan lombszívó/porszívó alapú eszközre, amellyel jelentősen lehetne javítani a csikkgyűjtés hatékonyságát.

Az ötlettel egyesületünk elnöke dr. Fehérvári Dávid jelentkezett a PlanetZ Ötletpályázatára, amelyen közönségdíjas lett. Ennek köszönhetően a Kärcher Magyarország támogatásával 2022 szeptemberében megvalósult egy PILOT projekt a Schönherz Kollégium környezetében.

A PILOT projekt keretében különböző lombszívó készülékkel próbáltunk mindenféle változtatások nélkül a csikkeket és más apróbb hulladékokat összegyűjteni.

A PILOT projekt abból a szempontból sikeres volt, hogy a Kärcher csapatával közösen sikerült kitakarítani a Schönherz környékét. Azonban bizonyosságot nyert, hogy egy széles csővel rendelkező lombszívó készülék nem ideális csikkek gyűjtésére, egyrészt nem rendelkezik a szükséges szívóerővel, másrészt sok más nem kívánatos zöld hulladékot is beszívnak ezek a készülékek.

Bethlen Gábor Alapkezelő Nemzeti Együttműködési Alap támogatása

A projektötlet megvalósításával pályáztunk a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, ahol pozitív elbírálásban részesült a pályázati anyagunk.

A támogatásnak köszönhetően 2024 februárjában megvalósult az első csikkszedő akciónk Komáromban.

Beszerzésre került 3 db akkumulátoros szívógép, amelyek szívócsövére lelett fejlesztve egy szűkítő, valamint elkészült egy prospektus, amely bemutatja a csikkek káros környezeti hatásait is.

A támogatás keretében körülbelül 100-120 liternyi csikket tudtunk összegyűjteni idáig.